İstanbul Boğaziçi'nde Akşam ve Boğaziçi Köprüsü | Bosphorus Bridge

Boğaziçi... İstanbul kentinin, İstanbul Boğazı'ını ve bu boğazın iki kıyısını içine alan bir parçası. Konumunun uygunluğu nedeniyle, Tarihöncesinden beri kullanılagelen bir yerleşim alanı Boğaziçi. Bilinen evrimi, Antik Çağdan başlar. Böyle olmakla birlikte, Sarayburnu'yla buraya yakın yörelerin oluşturduğu Byzantion ve şimdiki Kadıköy yöresinin bulunduğu Khalkedon
dışında, tarihi eski Yunan uygarlığının Klasik dönemine değin götürülebilecek başka bir yerleşme durumu yoktur Boğaziçi çevresinde.

  • Boğaz'da Akşam ve Boğaziçi Köprüsü...
Boğaz'daki akşamın keyfini ya da günbatımlarının hüznünü en açık biçimde anlatan Boğaziçi Köprüsüdür. Ağustos 08 2009'da Olympus Stylus 1040'ımla çektiğim ve buraya yerleştirdiğim footğraflarımın merkezinde, bu yüzden Boğaziçi Köprüsü var. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un bu inciden gerdanlığını birazcık olsun tanıtmak gerekir diye düşündüm... İzleyen konuklara iyi seyirler diliyorum.


  • Boğaz Köprüsü | Bosphorus Bridge...
İstanbul'da, Beylerbeyi'yle Ortaköy arasında, Avrupa'yla Asya'yı birbirine bağlayan bir asma köprü olan Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına 1970'te başlandı. Toplam uzunluğu 1.560 m, orta açıklığı 1.074 m, genişliği 33,40 m, denizden yüksekliği 64 m'dir.

Cumhuriyetin kuruluşunun 50. yılına rastlayan 29 Ekim 1973'te açılan köprünün proje hizmetlerini İngiliz Freeman, Fox and Partners karşılamış, inşaatınıysa Alman Hochtief A.G. ve İngiliz Cleveland Bridge and Engineering Company adlı şirketlerce oluşturulan konsorsiyum, yaklaşık 22 milyon dolar ve 105 milyon TL karşılığında üstlenmiştir.

Taşıyıcı kulelerinin temelleri deniz düzeyinden Ortaköy'deki kuzey ayakta 17 m, güney ayakta 24 m, Beylerbeyi'ndeki kuzey ayakta 12,5 m, güney ayakta 5m aşağıya dek iner. Taşıyıcı ana kabloları destekleyen 165 m yüksekliğindeki iki kule yüksek direbçli çelikten yapılmıştır.

Köprünün kulelerin içinde 18 kişilik yolcu ve 8 kişilik bakım personeli asansörleri vardır.

Köprünün asma tabliye sistemi, 28 m genişliğinde, 3m yüksekliğinde, iki yanında 2,70 m eninde konsolları olan, 60 içi boş levha panel birimin birbirine kaynaklanmasıyla oluşturulmuştur. Tabliye üç gidiş, üç de geliş olmak üzere toplam 6 şeritli olarak yapılmıştır. Köprü üzerindeki yolun her iki yanında bulunan konsollar, yayalara ayrılmıştır.

Paylaşın!

Bookmark and Share

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails